Składniki:
- 3 szklanki mąki krupczatki
- 6 łyżeczek proszku do pieczenia
- 3 łyżki stołowe cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- 200 g masła
- 1 i 1/8 szklanki mleka
- dżem lub konfitura z malin
- cynamon
- 6 łyżeczek proszku do pieczenia
- 3 łyżki stołowe cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- 200 g masła
- 1 i 1/8 szklanki mleka
- dżem lub konfitura z malin
- cynamon
Przygotowanie:
Wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia i cukrem. Wcześniej warto sprawdzić na kolegach, czy mąka wygląda na śnieżnobiałą (jeśli ich twarze przykryje w całości, oznacza to, że nadaje się na pierniczki Ani). Dodaj masło. Wlej mleko i wszystko zagniataj, aż ciasto da się
uformować w miękką, gładką masę.
Połóż ją na stole posypanym mąką. Lepiej, aby był to stół kuchenny, nie zaś ozdoba salonu. Podziel ciasto na mniejsze kawałki. Posyp mąką wałek ( w razie braku wałka, wykorzystaj z dużą ostrożnością szklaną butelkę) i rozwałkuj kawałek ciasta. Zadanie to niełatwe i nieco męczące, lecz - jak wiadomo - bez pracy nie ma pierniczków i nie ma malin na wałkowaniu wieszać.
Weź zwykłą szklankę, wykrawaj z ciasta okrągłe ciasteczka. Przenieś ciastka na blachę. Wydrąż w nich mniejsze lub większe dziurki i w środek każdej z nich wkładaj łyżeczką odrobinę dżemu (mniam, mniam!).
Piecz ciastka 12-15 minut w średniej temperaturze dopóki nie urosną i nie nabiorą złocistej barwy. Wyjmij blachę z piekarnika. Najlepiej z użyciem ścierki lub grubej rękawicy, aby paluchów swoich nie poparzyć i ciastek nie upuścić. Gotowe pierniczki przenieś na talerz i posyp cynamonem. Jeśli zdążą wystygnąć zanim je zjecie, przynieście choć jeden do szkoły, aby pochwalić się swoim wyczynem przed koleżeństwem.
Połóż ją na stole posypanym mąką. Lepiej, aby był to stół kuchenny, nie zaś ozdoba salonu. Podziel ciasto na mniejsze kawałki. Posyp mąką wałek ( w razie braku wałka, wykorzystaj z dużą ostrożnością szklaną butelkę) i rozwałkuj kawałek ciasta. Zadanie to niełatwe i nieco męczące, lecz - jak wiadomo - bez pracy nie ma pierniczków i nie ma malin na wałkowaniu wieszać.
Weź zwykłą szklankę, wykrawaj z ciasta okrągłe ciasteczka. Przenieś ciastka na blachę. Wydrąż w nich mniejsze lub większe dziurki i w środek każdej z nich wkładaj łyżeczką odrobinę dżemu (mniam, mniam!).
Piecz ciastka 12-15 minut w średniej temperaturze dopóki nie urosną i nie nabiorą złocistej barwy. Wyjmij blachę z piekarnika. Najlepiej z użyciem ścierki lub grubej rękawicy, aby paluchów swoich nie poparzyć i ciastek nie upuścić. Gotowe pierniczki przenieś na talerz i posyp cynamonem. Jeśli zdążą wystygnąć zanim je zjecie, przynieście choć jeden do szkoły, aby pochwalić się swoim wyczynem przed koleżeństwem.
Mamy nadzieję, że będzie smakowało. ☻☺☻☺☻☺
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz